Cât dintr-un salariu brut se duce pe impozite și contribuții? Depinde…

Autor: Cristi Tudorescu

Antreprenorul își dă seama cât este costul salarial abia când se apucă de business. Când nu ai o afacere proprie, poate te întrebi, privind din afară, cum să muncească cineva doar pe [X…] euro? De ce nu vrea antreprenorul să-i dea mai mult?  Doar când ai propria afacere îți dai seama că acea valoare trebuie creată pentru a fi plătită. Adăugând aici contribuții și impozite aferente.

Comparativ cu Europa, fiscalitatea în România este relativ mare pe muncă, mai precis pe salarii și foarte redusă pe întreprinderi: 1% sau 3% din cifra de afaceri când ești micro (cifra de afaceri < 1 milion euro) si nu optezi pentru impozit pe profit, respectiv 16% impozit pe profit dacă ai peste 1 milion de euro cifra de afaceri.

Și acum încep excepțiile. Se vorbește despre cei din IT că sunt exceptați de la plata impozitului pe venit. Ei bine, mai sunt alte câteva categorii, între care cea mai puternic favorizată este cea a angajaților din construcții.

salariat in IT: programator, salariu brut de 6.000 RON => salariu net 3.900 RON, taxare 35%, pentru că nu se plătește impozitul pe venit de 10% x 65%, sau 6,5% din brut

– pentru ca programatorul să beneficieze de aceasta scutire trebuie îndeplinite niște condiții, una dintre acestea fiind ca firma angajatoare să aibă vânzări software de peste 10.000 euro/an per fiecare angajat încadrat drept programator pentru care se solicită deducere. Mai multe detalii aici

salariat din construcții: salariu brut de 6.000 RON => salariu net de 4725 RON <=> taxare de numai 21,25% față de nivelul standard de 41,5%

            – nu plătește impozit pe venit, nu plătește CASS, iar cota CAS (pensii) este de 21,25%   fața de nivelul standard de 25%.

Din dorința de a încuraja anumite sectoare, s-au creat aceste inegalități în tratamentul salariaților, așa că depinde și de sectorul în care activezi cu firma ta.

La salariul brut se mai adaugă Contribuția Asiguratorie pentru Muncă plătită de catre firmă (angajator), de 2,25% x salariul brut. Si aici, la salariul din constructii C.A.M. este mai redusa.

Ilustrarea calculelor de mai sus.

primul unghi din care privim este: cu cât rămâne un angajat dacă salariul lui brut este 6.000 RON <=> pe noi ca firmă ne costă 6.135 RON cu totul.

celălalt unghi este: cât ne costă un salariat cu toate taxele și contribuțiile aferente, dacă vrem să-l plătim cu 5.000 RON net?

La aceste procente de impozitare, unii antreprenori se gândesc să-și dea dividende în loc de salariu. Teoretic, este mai bine din punct de vedere fiscal. În practică, nu e întotdeauna simplu. Dar despre asta, cu o altă ocazie.

0 responses on "Cât dintr-un salariu brut se duce pe impozite și contribuții? Depinde..."

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X