Să intrăm în detaliile celui mai mare profit din România în 2020, + 3,3 miliarde RON al Pavăl Holding SRL

Autor: Cristian Tudorescu

Odată cu definitivarea bilanțurilor 2020 pentru majoritatea firmelor din economie, Ziarul Financiar observă care este cel mai mare profit realizat de o companie româneasca anul trecut, așa cum arată datele platformei Confidas.ro.

Pavăl Holding SRL a realizat în 2020 un profit net de 3.34 miliarde RON, firma fiind deținută de Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman.  

Și totuși, din ce a făcut profitul Pavăl Holding SRL anul trecut?

În primul rând, nu trebuie să confundam activitatea holding-ului cu activitatea Dedeman. Toată activitatea lanțului de retail este înregistrată pe Dedeman SRL: în 2019, cifră de afaceri 8,2 mld RON și profit net aproape 1,3 mld RON (rata de profit net de 15.6%). Pentru anul 2020, încă nu sunt disponibile public rezultatele Dedeman SRL, dar cel mai probabil au trecut de 10 miliarde de RON cifră de afaceri.

Acum revenind la Pavăl Holding, acesta este vehicul de investiții. Are dețineri în imobiliare, în acțiuni la Bursa de Valori Bucuresti și companii auto. După cum se vede mai sus, nu are cifră de afaceri, pentru că nu vinde produse, servicii, ci doar are dețineri investiționale în alte companii. Totalul veniturilor contabile vine, cel mai probabil din reevaluări ale deținerilor: profituri din cresterea valorii activelor imobiliare si din cresterea actiunilor la bursă. Posibil ca o parte din rezultatul 2020 să reprezinte dividende încasate din rezultatele 2019 ale companiilor deținute, incluzând aici dividende dinspre Dedeman SRL.

Așadar, Pavăl Holding se comportă ca un fond de investiții, adică ceea ce încă lipsește în mediul economic românesc, dar începe, treptat să apară: coagularea capitalului românesc, care să investească mai departe în proiecte de la noi din țară, în companii care se dezvoltă.

Ce știm sigur din datele publice, preluate tot din Confidas.ro:

  • Pavăl Holding avea la începutul anului 2020 active bilanțiere care valorau 7,1 milarde RON.
  • Profitul de 3,3 miliarde RON de anul trecut ar reprezenta o creștere de 46% față de activele anului anterior.  Un astfel de profit poate fi obținut din creșterea valorii investițiilor și din dividende din partea subsidiarelor holding-ului. Proporția între aceste surse nu o putem cunoaște, în lipsa unor informații contabile detaliate.

Cel mai probabil, vorbim aici atât de reevaluari ale unor dețineri anterioare, cât și de profituri ale unor noi investiții evidențiate pe bilanțul Pavăl Holding.

Așadar, pe lângă aplauzele meritate pentru o companie care realizează cel mai mare profit de anul trecut din România, sunt necesare mai multe nuanțe privind analiza performanțelor holding-ului.

Ce detine Pavăl Holding:

  • pachete de acțiuni la companii listate la Bursă, precum Cemacon Cluj, Purcari Wineries, Vrancart Adjud, Alro Slatina, Conpet Ploiești, Transelectrica și altele;
  • dețineri majoritare, iar în unele cazuri deținerea integrală a unor proiecte imobiliare precum: The Bridge (3 clădiri de birouri în București), The Office Cluj-Napoca, dar și un parc logistic in Chitila
  • 100% din Dedeman SRL și 100% din Dedeman Automobile SRL.

0 responses on "Să intrăm în detaliile celui mai mare profit din România în 2020, + 3,3 miliarde RON al Pavăl Holding SRL"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X