Cum își revin sectoarele economice? Barometrul SmartBill – Iunie 2020

Autor: Cristian Tudorescu

Un instrument foarte util pentru a ne face o primă idee despre cum evoluează IMM-urile din România este Barometrul SmartBill. Îl urmăresc încă din aprilie, atunci când ne întrebam toți „oare cu cât s-a prăbușit economia?”. Și aflam atunci că -25,7% era scăderea cifrei de afaceri pentru un număr relevant de business-uri.

Ei bine, răspunsul dat de Barometru este în același timp prompt și aproximativ.

– este prompt pentru că, de pilda acum, când suntem în primele două săptămâni din iulie, avem indicii despre cum a mers economia în iunie și mai vedem și graficele privind lunile anterioare.

– este aproximativ, pentru că statisticile au informații de la circa 20.000 de IMM-uri (totuși, cea mai mare bază de date la nivel lunar), din cele aproape 600.000 din România. Când vom afla datele despre luna iunie de la Institutul National de Statistică, iar asta se va întâmpla tocmai prin august, acelea vor fi mai aproape de realitate, însă va fi târziu. În antreprenoriat, e mai utilă o informație promptă și aproximativă, față de una aproape corectă, dar mult întârziată.

Cu barometrul Smartbill poți să îți calibrezi mai bine așteptările, de exemplu:

  • cu cât e mai jos cifra de afaceri totală a firmelor din România în iunie 2020 vs. iunie 2019?  Barometrul spune -0,6%, adică per total, afacerile și-au revenit aproape la același volum în lei. Cum? Nu era vorba că s-a prabușit toată economia?  Ei bine, nu s-a prăbușit cu totul, dar este adevărat că unii au +19% iunie 2020 vs iunie 2019  (comerțul cu amănuntul), alții au -42% (hoteluri și restaurante).
  • în ce ritm și-au revenit principalele sectoare după șocul din aprilie și mai?    În aprilie, toată cifra de afaceri a companiilor prinse în barometru scăzuse -25,7% vs. martie. Apoi, au urmat creșteri lunare, +4,5% (mai vs aprilie) și +7,9% (iunie 2020 vs mai 2020).

Datele sectoriale se văd în graficul de mai jos:

Tot pe linkul de aici poți vedea toate sectoarele surprinse acolo. Pentru actualizarea previziunilor tale sau pentru adaptarea unui business plan la realitățile actuale, cu siguranță astfel de informații sunt utile.

Când vom afla de la INS, peste o luna, statisticile oficiale pe întreaga economie, vor fi unele abateri față de cifrele de mai sus, pentru că acolo vor fi prinse și toate companiile mari din România. Însă acest Barometru SmartBill este un bun ‘trade off’ între rapid și aproximativ, astfel încât să poți merge înainte cu niște informații relevante despre cum a evoluat economia acum 2 – 6 săptămâni.

La unele sectoare credeam că stăm mai rău, iar la altele mai bine. Așa ca Barometrul mi-a calibrat mai bine așteptările pentru perioada următoare.

0 responses on "Cum își revin sectoarele economice? Barometrul SmartBill - Iunie 2020"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X