
Autor: Cristian Tudorescu
Citeam în Ziarul Financiar că Fondul Monetar Internațional și-a modificat estimarea de creștere economică pentru România la 6% în 2021, mai bună decât credea în octombrie (4,6%), mai bună decât cea cu operează Guvernul (4,3%), pe care nu îl credem, că doar este Guvern, ba chiar mai bună decât a majorității analiștilor economici, care estimau 5% pentru România în acest an.
Desigur, nu știm de pe acum cum va evolua economia până la final de an, însă este clar că am ieșit aproape toți, de ceva timp, din paradigma aceea: „stați să vedeți în 2021 cum o să fie mai rău decât în 2020, căci atunci se va vedea adevarata criză”. Ei bine, 2021 este clar anul revenirii, inclusiv în sectoarele semnificativ afectate. Așa că inclusiv dacă ai fi în cele mai expuse domenii – HoReCa, evenimente culturale, transport aerian, agenții de turism – tot va fi un 2021 mai bun decât 2020.
Scepticismul nostru când vine vorba de estimări:
Avem de multe ori tendința de a ne poziționa de o manieră sceptică față de astfel de estimări: „cum să crească economia anul acesta cu 6%? Cei care spun asta, nu știu cât e șomajul? Nu știu că iesirea din actuala criză pandemică se va face lent?” Și alte întrebări de acest tip.
Însă anul trecut ne-a arătat că majoritatea estimărilor negative nu s-au realizat cu magnitudinea cu care ele erau preconizate. Ne aducem aminte:
- cum se lucra mental cu scenariul că în 2020 economia va scădea cu 6%? Sau cu 8%? În final, ea a coborât cu numai 4%.
- cum se pronunțau cifre precum 1 milion sau peste 1 milion de șomeri în economie? Acum cifrele dinspre piața muncii arată că numărul șomerilor a crescut cu undeva între 200 și 300 de mii în ultimul an.
Dacă nu te-ai repoziționa pentru o creștere economică de 5-6% anul acesta, s-ar putea să faci același tip de greșeala ca și anul trecut, aceea de a fi mai pesimist decât este cazul.
Și dacă ai considera că anul acesta economia crește cu 6%, ce anume ai face în perioada următoare?
- ai merge cu și mai mult curaj către planurile tale de creștere?
- ți-ai îmbunătăți la rândul tău estimările tale de business în ce privește cifra de afaceri, EBITDA și profitul net pentru 2021?
- și/sau poate ai investi la bursă, pentru a beneficia și de cresterea altor industrii care se vor afla pe acest trend al revenirii economice?
Orice abordare sau combinație de abordări dintre cele de mai sus, s-ar putea să se dovedească oportună atunci când te vei uita în urma, peste 12 luni.
0 responses on "Tu ce ai face dacă ai ști că anul acesta economia crește cu 6%?"