
Autor: Cristian Tudorescu
Programul IMM Invest a creat mari așteptări în rândul business-urilor mici și medii încă de la început prin modul cum a fost inițial comunicat, anume ca un program destinat majorității companiilor aflate în dificultate în acest an 2020. De aici și afluxul de depuneri și de respingeri ulterioare ale cererilor de credit. Pe parcurs, am observat din practică ceea ce se putea intui de la început: că este un program pentru companiile bancabile. Vedem că băncile nu fac rabat major de la criteriile lor de bancabilitate atunci când acordă un credit IMM Invest, chiar dacă acesta este cu garanția statului.
La acest moment (20 august 2020), peste 12.000 de firme au creditul aprobat de către bănci (cam 1 din 5 firme solicitante), iar o parte dintre acestea au deja acces la finanțare. Cunosc firme care au acum banii în cont, precum și firme care au creditul aprobat și parcurg traseul birocratic final, pe relația Fond de Garantare – bancă, pas care mai adaugă, de obicei, câteva săptămâni până la disponibilizarea banilor.
Cum arată firma cu credit IMM Invest aprobat?
Utilizând datele din platforma Confidas.ro, am văzut că se distinge un profil statistic al firmei care a trecut de rigorile băncilor, iar din acest profil rezultă clar criteriile de bancabilitate cu care se operează, în general.
Pe baza datelor financiare a 10.621 de societăți cu situațiile 2019 accesibile în platformă și care au creditul IMM Invest cu statusul ‘aprobat’, am determinat următorul profil de firmă:

Să luăm pe rând aceste concluzii:
1) Cifra de afaceri mediană a companiilor cu credit IMM Invest aprobat este de 2,54 milioane RON.

Din perspectiva anvergurii, foarte puține companii cu cifra de afaceri sub 100.000 de RON au fost luate în calcul de către bănci, astfel încât primul nivel relevant de analiză este cel al companiilor cu cifra de afaceri până în 1 milion de RON pe anul 2019.
22% dintre companiile aprobate pentru credit IMM Invest au avut anul trecut o cifră de afaceri sub 1 milion de RON.
Firmele cu cifra de afaceri între 1-5 milioane de RON au reprezentat cea mai largă categorie aprobată de bănci pentru finanțare, respectiv 48%.
Iar companiile cu vânzări peste 5 milioane de RON anul trecut au reprezentat circa 29% din creditele IMM Invest aprobate până la acest moment.
2) Compania mediană aprobată pentru finanțare are un EBITDA de 363 mii RON și un profit net de aproape 190 mii RON.

Nivelul EBITDA este relevant din punctul de vedere al îndatorării pe care băncile și instituțiile financiare, în general, sunt dispuse să o accepte. Creditorii pot folosi criterii de tipul ‘datorie vs. EBITDA’ care să nu depășească un anumit plafon, de aceea este important ca firma să afișese un profit operațional suficient.
Profitul net reprezintă o altă bornă de evaluare din perspectiva bancabilității: 98,7% dintre firmele cu credit IMM Invest aprobat au încheiat anul 2019 cu profit net.
Te poți prezenta pentru un credit bancar chiar dacă ai pierderi? Statistica ne arată faptul că doar 1,3% din societățile aprobate au fost pe minus anul trecut. Aceste situații excepționale, în care o firmă iese din matricea standard și totusi, poate primi un credit bancar, se referă la companii care demonstrează capacitatea de creștere și de trecere pe profit în viitor și/sau companii care pot aduce garanții suplimentare consistente, astfel încât finanțarea de tip credit să nu fie supusă unui risc semnificativ de nerambursare.
3) Firma „mediană” are capitaluri proprii care reprezintă 41% din bilanț
Raportul Capitaluri proprii / Total Active reprezintă un criteriu de soliditate a companiei în fața creditorilor. Calculând acest indicator pentru cele 10.621 de firme cu credit aprobat și cu date financiare 2019 disponibile, se observă că nivelul median este de 41%. Băncile vor să vadă un grad ridicat de capitaluri proprii în bilanțul firmelor, care înseamnă o bună profitabilitate anterioară și un nivel controlabil de distribuire de dividende de-a lungul timpului.
Deoarece 41% poate părea o cerință prea ridicată pentru un IMM în general, am urmărit și câte companii aprobate au o capitalizare proprie de minim 15%.
Peste 88% dintre companiile cu credit IMM Invest aprobat îndeplinesc criteriul de capitaluri proprii peste 15% din bilanț, ceea ce confirmă necesitatea să acumulezi în timp un nivel suficient de capitaluri proprii în bilanț, care sa îți permită accesul la noi împrumuturi.
4) Compania medie cu credit IMM Invest aprobat are un scoring ConfiRisk de 6,87, care semnifică un risc scăzut din perspectiva creditului comercial.
Instrumentul ConfiRisk, reprezintă o cuantificare a riscului de credit comercial între companii. Considerând scala de la 0 (risc foarte ridicat) până la maxim 9,9 (risc foarte scăzut), un nivel în intervalul 6 – 8 reprezintă un risc scăzut. El este acordat companiilor care sunt în măsură să își onoreze fără probleme deosebite plățile față de furnizori și creditori.
Scoringul ConfiRisk mediu al companiilor cu credit IMM Invest aprobat este 6,87, ceea ce arată faptul că societățile cu profil de risc de credit comercial scăzut se pot califica mult mai ușor și la un credit pentru derularea planurilor de activitate curentă și/sau de investiții.
Acum când privim în urmă statisticile de mai sus, multe dintre criterii sună logic. Un business poate folosi aceste repere pentru a vedea către ce profil trebuie să tindă pentru a își menține șansele unor finanțări de tip credit, atunci când va avea nevoie.
0 responses on "Profilul financiar al firmei care are credit IMM Invest aprobat"